17 april 2011

Mörrumsgryta


Ingredienser

400 g laxfilé
1 gul lök
1 stor morot
fint rivet skal från 1 citron
2 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
1.5 msk vitvinsvinäger
2 dl grädde
1 msk maizenamjöl utrört i 2 msk vatten
1 knippa dill
1 msk smör
ev.salt och vitpeppar (jag brukar hoppa över detta)
4 portioner kokt ris, potatis eller pasta

Gör så här

Skala och hacka den gula löken fint.
Skala och riv moroten på grova sidan på ett rivjärn.
Hetta upp en kastrull med smöret och lägg i lök, citronskal och morotsrasp.
Låt det fräsa utan att få färg.
Slå på vatten och smula i fiskbuljongtärningen.
Häll i vinäger och grädde.
Låt koka upp och sedan sjuda i ca 5 min.
Red av såsen till såskonsistens med maizenavattnet.
Smaka av med salt och peppar.
Tärna laxen i 1 cm stora kuber och vänd försiktigt ner dem tillsammans med finhackad dill i den varma såsen.
Låt dra i ca 5 min och servera sedan grytan med nykokt potatis, ris eller pasta.
Kör du gi så hoppa över tillbehör i form av potatis osv och uteslut ev maizenan ur grytan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar