Tidigare har jag tyckt att potatisgratäng är en ganska tidskrävande maträtt.
Men sen jag hittade Jennys recept är det plötsligt hur enkelt som helst.
Creme fraiche och grädde är ingredienser som alltid finns i vår kyl.
Och har man dessutom en maskin som sköter potatis skärningen så går snabbt att slänga ihop den här gratängen när som helst.
Ingredienser
8-10 mellanstora potatisar
5 dl grädde
2,5 dl creme fraiche eller färskost (gärna smaksatt)
1- 2 pressade vitlökar
Smör
Salt och peppar
Mozzarella el vanlig ost
Gör så här
Ställ ugnen på ca 200 grader.
Skala och skiva potatisen.
Smörj formen med smör.
Rör ihop grädde och creme fraiche
Pressa ner vitlöken, krydda och salta, ganska ordentligt.
Rör ihop potatis med gräddblandningen. Och häll upp i den smorda formen.
( Gräddblandningen ska täcka potatisen ordentligt, så ev kan det behövas att hälla över lite grädde till. )
Ställ in i ugnen och grädda i ca 50 – 60 minuter , eller tills potatisen känns mjuk.
När det är tjugo minuter kvar av gratineringstiden , ta ut formen och strö lite mozzarella över, och ställ tillbaka i ugnen igen. Är gratängen lite hastigt planerad finns kanske inte mozzarella hemma och då får vanlig ost duga.
Så sammanlagt ska den stå i ugnen i ca 50 – 60 minuter
När den är färdig gratinerad, så är det bra om den kan stå en 10-15 minuter under folie,
innan den serveras.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar