10 april 2011

Vårrrullar

Igår hade vi efterlängtade gäster här och vi hade så trevligt.
Efter drinken bjöd vi på 3-rätters middag.

Till förrätt blev det goda vårrullar med Nouc cham
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig.
Vi har gjort dessa ett par gånger och kommer säkert att göra dem igen.






till ca 4 personer


Vårrullar
120 g filodeg, fryst
1 dl glasnudlar, kokta (ca 15 g okokta)
120 g nöt- eller fläskfärs
1 st salladslök, strimlad
1 msk ingefära, färsk riven
1 st vitlöksklyfta, finhackad
0.5 st schalottenlök, finhackad
0.5 st morot, liten, fint strimlad
2 msk soja
0.25 tsk socker
1 tsk maizena majsstärkelse, löst i lite kallt vatten + lite extra som ”lim”
0.5 msk chiliolja

ca 4 dl neutral olja, att fritera i
15 st fina salladsblad
1 bunt färsk grönmynta

Nouc cham
1 st vitlöksklyfta, finhackad
0.25 st röd chilipeppar, fint strimlad
2 msk risvinäger
2 msk fisksås
2 msk pressad lime
2 tsk socker
5-6 st myntablad, färska
Lite morot och gurka i mycket tunna strimlor

Gör så här

Vårrullar

Låt filodegen tina.
Lägg under tiden ner glasnudlarna i en kastrull kokande vatten med en aning salt i.
Lyft bort kastrullen och låt nudlarna stå 3-4 minuter.
Sila och spola med kallt vatten.
Låt rinna av och ställ åt sidan.

Fyllning
Fräs färsen.
Blanda sedan ner allt övrigt utom maizena och glasnudlar.
Låt det puttra 7-8 minuter.
Tillsätt sedan maizena som först blandats ut väl i några msk kallt vatten.
Klipp de kalla glasnudlarna i bitar med kökssaxen.
Blanda ner i den frästa färsröran.
Låt allt svalna.

Rullar
Filodeg torkar blixtsnabbt. Täck över degsjoken med en fuktig handduk och ta bara fram ett degark i taget när du gör vårrullarna.
Vik försiktigt ut filodegen, ett ark i taget.
Skär eller klipp ut fyrkanter ca 12x12 cm.
Lägg på drygt 1 msk av färsfyllningen nära det ena hörnet.
Vik över det hörn som är nära fyllningen, vik sedan in de två sidflikarna och rulla ihop det hela som ett paket (mot det sista hörnet).
Limma ihop skarven med lite maizenamjöl utrört i vatten så att paketen blir täta.

Fritering
Fritera i fritös eller i panna. I panna hettar du upp oljan långsamt och försiktigt. Fritera några rullar i taget, 3-4 minuter eller tills de fått fin färg.
Lyft upp dem med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

Nouc cham
Blanda allt i en skål och se till att sockret löser sig ordentligt.
Häll upp i fina serveringsskålar för gästerna att doppa sina egna vårrullar i.

Vid servering
Lägg till serveringen upp vårrullarna ihop med salladsblad och mynta.
Låt gästerna rulla in varje vårrulle i ett salladsblad och med några myntablad i varje knyte.
Doppa till sist ”paketen” i nuoc cham.

Till detta serverade vi vårt vita favvisvin som ständigt hamnar på bordet när det är mat med lite styrka i.

De Bortoli (nr 6403)
Halvtorr, blommig, druvig smak, inslag av honung, litchi, päron och mandarin.
69kr/flaska

2 kommentarer:

  1. Så himla gott , Nina :-D
    Och vilken supertrevlig och mysig blogg du har :-) Jag kommer definitivt komma tillbaka.

    Kramar från Jenny

    SvaraRadera