1 maj 2011

Vrålgod chokladtårta

Här har vi en fantastisk solig dag. Vi ska åka iväg och titta på stora tjejens seriepremiär. Det ska bli så spännande.

Igår bröt vi våra valborgstraditioner.
Istället för det vanliga så åkte vi till 4H-gården och hade ett fantastiskt firande med mysiga kaninungar och hästar mm.. Efteråt blev det förståss grillning.
Vad jag kan minnas har vi aldrig någonsin haft så varmt och vackert väder på valborg förut..


Det här är en riktigt chokladig tårta för alla chokladälskare. Mäktig och jättegod.


Chokladtårta
ca 14 port

4 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kakao
100g smält, avsvalnat smör

chokladmousse

2 dl grädde
200g smält mörk choklad
2 ägg
1 dl socker

Bärfyllning
2 dl hallonsylt

Glasyr
200g mörk choklad
50g smör
1 dl grädde

Smörj och bröa en form med avtagbara kanter.
Sätt ugnen på ca 175 grader
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt mjöl, bakpulver, kakao och smält smör.
Blanda väl och häll i formen
Grädda mitt i ugnen i ca 25 min.
Lossa kakan ur formen och låt svalna.

Skiva kakan till 3 bottnar.
Vispa grädden till chokladmoussen och blanda ned chokladen.
Dela äggen i gulor och vitor.
Vispa äggulor och socker pösigt.
Vispa äggvitorna till fast skum.

Blanda försiktigt chokladsmeten med äggulesmeten och vänd sist ner de vispade vitorna.
Bred sylten i ett tunt lager underst på den ena botten och sedan moussen ovanpå.
Gör likadant på den andra botten och lägg på locket.

Smält chokladen till glasyren och blanda ner smör och grädde.
Bred över tårtan och ställ den kallt, gärna över natten.


Här har vi ju fortfarande påsklov, så då får man ha kycklingar på tårtan :-).

4 kommentarer:

  1. Så himla god den ser ut!
    Choklad är alltid gott :-)

    SvaraRadera
  2. Gjorde den tidigare idag och har den nu som efterrätt väldig god får en 8 av 10

    SvaraRadera
  3. Gjort den två gånger och alla älskar den!
    Jag tycker att den är lite svår att dela i tre delar så jag brukar dela i två.

    SvaraRadera